Selecteer een pagina

Agenda

 2019

 

 Augustus

18-23 augustus: Zomerretraite in Affligem (Belgie) o.l.v. Kathleen Janssens en Joost van den Heuvel Rijnders. Centraal in deze week staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt. Het thema van deze week is leren te mediteren vanuit een kalme en milde grondhouding met een bereidheid om je open te stellen voor wat je ervaart. Zo kom je in contact met de eigen aard van ervaringen en ontstaat inzicht in onder andere de veranderlijkheid. Het openen voor de vergankelijkheid maakt dat we flexibel kunnen omgaan met de stroom van verandering in ons dagelijks leven. We oefenen met name in zit- en stapmeditaties, maar je wordt ook uitgenodigd om ontspannen te oefenen in aandacht tijdens het eten, wandelen en andere informele momenten.

Organisatie: I AM, kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

26 augustus: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost als thema ‘Dana parami – de vreugde van het geven’. Van 19.30 tot 21.30.


September

1 september: Meditatiedag in Oegstgeest, meer info Gertrude mettameditatie@gmail.com

6-8 september: Meditatieweekend voor jongvolwassenen (18-32) o.l.v. Nikki Bogman en Joost van den Heuvel Rijnders. Tijdens dit weekend verkennen we met een groep van jongvolwassenen (18-32) meditatie. Centraal staat de oefening in aandacht, het helder en mild kijken naar ervaringen die in het hier en nu opkomen. Zo ontwikkelen we helderheid, vriendelijkheid en inzicht in onszelf.

  • Het weekend verloopt grotendeels in stilte en het programma bestaat uit dagelijkse meditatie-instructies, stilte meditaties, yoga en  groeps en individuele uitwisselingsgesprekken met de begeleiders.
  • Tijden: vrijdag 19.30-zondag 16.00.
  • Locatie: De Weyst, Handel (Noord-Brabant). Kijk hier voor meer informatie.
  • Kosten: € 160,- op basis van een eenpersoonskamer en heerlijke vegetarische maaltijden per dag. Alle deelnemers hebben een eenpersoonskamers. Voor de avondmaaltijd op vrijdagavond wordt € 15 extra gerekend. Voor hen die een uitkering hebben of om andere reden dit bedrag niet kunnen betalen kunnen € 99 betalen.
  • Informatie en aanmelden bij Ilse de Jong – van den Bergh: ilsebergh@hotmail.com
  • De begeleiders zijn op basis van dana / donatie aanwezig. Na afloop is er een gelegenheid voor het geven van een donatie naar eigen mogelijkheden en behoefte.

20-22 september: meditatieweekend in Huize Elisabeth te Denekamp o.l.v. Mirjam Schild  & Joost. Dit is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren en een weekend in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit zit-en loopmeditaties. We oefenen vanuit een ontspannen houding en proberen met interesse en een open mind te kijken naar ervaringen die zich aandienen. Daarnaast doen we lichte lichaamsoefeningen en zal er ’s avonds een Dhammatalk worden gehouden.

Kosten: € 195,- (alle deelnemers hebben een 1-persoonskamer) en vegetarische maaltijden. De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie. De genoemde prijzen zijn voor voeding, verblijf, organisatie, administratie, enz. De begeleiders werken volledig op dana (gift) basis. We starten om 20.00 en eindigen op zondag 16.00. Meer informatie en aanmelden:
Joost: joost@inzichtmeditatie.com

23 september: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

 

Oktober

7 oktober: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30. Deze avond staat in het teken van mettameditatie (metta parami), het ontwikkelen van vriendelijkheid.

18-25 oktober: Herfstretraite (7 etmalen) ‘Word wakker! Samen op weg, samen ontwaken’, o.l.v. Joost van den Heuvel Rijnders, in Meeuwenveen (Drenthe). Dit is een prachtige, stille plek in Drenthe en zeer  geschikt voor weekretraites.

Tijdens deze retraite mediteer je samen met mensen die bekend zijn met de stilte, meditatie en de boeddhistische oefeningen zien als een leidraad in het dagelijkse leven. In de opbouw van de retraite wordt er dus vanuit gegaan dat alle deelnemers bekend zijn met retraites. Tijdens de lezingen wordt het accent gelegd op diepgang en verbreding van de oefening, maar worden ook manieren verkend om dit te integreren in het leven buiten het kussentje. Naast individuele uitwisselingsgesprekken is er de gelegenheid om mindful ervaringen te delen in een kleine groepjes. Dit bevordert het begrip van de oefening en versterkt de verbinding met anderen op het pad van ontwaken.

Deze retraite wordt georganiseerd door SIM.

Kosten: €560,- op basis van een tweepersoonskamer, €610,- op basis van een eenpersoonskamer. Deze bedragen zijn inclusief vegetarische maaltijden van kok Dimitri van Leeuwen. Dimitri kookt heerlijk, voornamelijk veganistisch en kan rekening houden met diëten.

De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie.

Aanmelden: Ilse van Dijk ilsevandijk@telfort.nl

10 oktober: Start Basiscursus Boeddhisme bij SIT o.l.v. Joost, 8 x op donderdagavond van 19.30-21.30. De cursus is bewust verspreid over 5 maanden, zodat de deelnemers ruim de tijd hebben om thuis een hoofdstuk te lezen uit het boek ‘Terug naar de markt’ en te onderzoeken op welke manier de thema’s voorbij komen in hun dagelijks leven.  Kijk op www.inzichtmeditatie.com bij Cursusaanbod voor meer informatie.

13 oktober: Meditatiedag in Amsterdam, kijk hier voor meer informatie.

28 oktober: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

 

November

10 november: Meditatie in Haarlem, kijk hier voor meer informatie.

11 november: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Viriya parami: energie, toewijding en inzet’,  Van 19.30 tot 21.30.

22-24 november: Yoga en meditatieweekend in Denekamp o.l.v. Marion Werger & Joost van den Heuvel Rijnders. Organisatie is in handen van Stichting Inzichtmeditatie Twente (SIT, www.inzichtmeditatie.com).  Het is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit yoga- en meditatieoefeningen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Yoga is in de style van Yin Yoga en Slow Flow Yoga met Qi Qong. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam.

Tijden: vrijdag 20.00 – zondag 16.00. Kosten 195 euro voor een eenpersoonskamer, inclusief vegetarische maaltijden, koffie en thee. Exclusief: de begeleiding, deze vindt plaats op basis van een donatie (dana). Informatie en aanmelden: Thea van der Meer: theadoravandermeer@gmail.com

25 november:  Doorgaande meditatieavond bij SIT, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Sacca parami: eerlijkheid’. Van 19.30 tot 21.30.

 

December

8 december: Meditatiedag in Zwolle, ‘Van donker naar licht’. Kijk hier voor meer informatie.

9 december: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

27 dec – 3 jan: Oud en nieuwretraite (7 etmalen) ‘Receptief gewaarzijn, bereid om te ontvangen en te kijken’, o.l.v. Joost en Ria Kea, in Huize Elisabeth (Overijssel). Dit is een prachtige, stille plek en zeer  geschikt voor weekretraites. Een van de accenten tijdens deze retraite is het ontwikkelen van een receptief gewaarzijn, een open en ontspannen aandacht voor de stroom van indrukken en ervaringen. De bereidheid om te openen voor onszelf zorgt ook voor een betrokkenheid bij de wereld om ons heen. We openen voor het leven, intern en extern. Dit is de paradox van de meditatie: hoe dichter je bij jezelf komt hoe universeler het wordt.

Deze retraite wordt georganiseerd door Joost.

Kosten: € 510,- op basis van een eenpersoonskamer en vegetarische maaltijden.

De begeleiding vindt plaats op basis van dana/donatie.

Aanmelden: Ria Kea: info@riakea.nl

Kijk hier voor meer informatie.

 

Januari

6 januari: Doorgaande meditatieavond bij SIT, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Panna parami: wijsheid of inzicht in de drie universele kenmerken van het bestaan’. Van 19.30 tot 21.30.

11-12 januari: Verdiepingsweekend o.l.v. Riët Aarsse en Joost. We zullen de rol van sila (ethiek) verkennen vanuit de boeddhistische psychologie en de sutta’s. Denk daarbij ook aan hoe we sila kunnen plaatsen in de oorzaak-en-gevolg verbindingen die naar geluk of ontevredenheid leiden. Ook zullen we gezamenlijk aandacht besteden aan de relatie tussen sila en de meditatie en ons dagelijks leven. We gaan het doen zoals de Boeddha voorstelde: theorie, oefening en verdiepen van inzicht.

Dit weekend is met name bedoeld voor hen die enigszins bekend zijn met de boeddhistische psychologie en ervaring hebben met retraites. Naast momenten van stilte zullen we ook gezamenlijk contempleren in de vorm van meditatie-in-dialoog. Kortom een weekend van verdieping, uitwisseling en inspiratie! We zullen verblijven in het mooie klooster in Huissen. Een prachtige plek in de buurt van Arnhem. Kijk hier voor meer informatie.

 

Februari

9 februari: Verdiepingsdag bij SIT, o.lv. Joost van den Heuvel Rijders. ‘Thema: Sila parami: ethiek, begin- en eindpunt van het pad’ Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Kijk hier voor meer informatie.

16-23 februari: Vipassana retraite ‘Vertrouw op niet-weten’ o.l.v. Ank Schravendeel en Joost. We maken gebruik van het centrum  Meeuwenveen, een prachtige, meditatieve plek in Havelte. Kijk hier voor meer informatie. We beginnen zondag 16 februari om 18.30 uur en de retraite eindigt op zondag  23 februari om 15.00 uur.

Kosten: 2 persoonskamer: € 599 ; 1 persoons kamer € 649.  De begeleiding is op basis van dana/ donatie. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Deel dit nu!

Deel dit met je vrienden!