Agenda

Inzichtmeditatie Twente

Joost begeleidt regelmatig meditatie in Enschede voor de Stichting Inzichtmeditatie Twente. Voor meer info: inzichtmeditatie.com

30NOW

Joost is mede-oprichter van het online meditatieplatform 30NOW. Naast Verdiepingsreeksen en twee 30-dagenprogramma’s begeleidt Joost hier regelmatig live meditatie en geeft hij lezingen. Voor meer info: www.30NOW.nl

 

2024

19-21 april, Yoga-en meditatieweekend, Denekamp. Marion Werger & Joost. Dit weekend is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Bij yoga beoefenen we Yin Yoga, Slow Flow Yoga en Qi Qong en is er aandacht voor ademwerk.
Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam. Kosten €425,00, dit is inclusief de begeleiding van docenten.
Aanmelden bij Marion : info@marionwerger.nl  Marion en Joost geven al meer dan tien jaar samen deze weekenden.

 

15-19 mei: Abdijretraite, Michael Verlouw en Joost, Doetinchem.

In een wereld die voortdurend in beweging is, waar stress en afleidingen overal aanwezig lijken te zijn, verlangen we allemaal naar innerlijke vrede en balans. Een retraite is een geschikte plek om de beweging naar binnen te maken en in een sfeer van stilte, rust en aandacht te verblijven. We verkennen in deze retraite op welke manier we kunnen balanceren, in ons leven in het algemeen en op pad van meditatie. Het afstemmen op evenwicht gaat niet alleen over het afwisselen van zit- en loopmeditatie, maar ook over het vaardig omgaan met in- en ontspanning, een brede en smalle opmerkzaamheid, zelfzorg en compassie voor de wereld om ons heen. Zo oriënteren we op de middenweg en onderzoeken op welke manier dit kan bijdragen aan innerlijke vrede in ons leven.

Kosten voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair: 475 euro. Begeleiding is op basis van een donatie (dana).

Je kan je opgeven voor met onderstaande link je digitaal in te schrijven: https://forms.gle/tFaYQEPhAKVUSzP8A

 

12 juni, Werkgerichte Retraite, Thema:  Mijn werk verandert. Wat vind ik daar eigenlijk van?, Vught, Kiki Vreeling en Joost. 

Zit je op het werk in een stroomversnelling en ervaar je weinig grip op veranderingen van bijvoorbeeld een reorganisatie, een nieuwe leidinggevende of de opkomst van innovaties? Dan kan dat best wat spanning en stress geven. Soepel omgaan met veranderingen vormt een uitdaging. Niet alleen individueel, maar ook voor organisaties in hun geheel.  Hoe kan ik mijn weg vinden te midden van alles wat er gebeurt? In deze retraite nemen we de tijd om te reflecteren op welke veranderingen op dit moment relevant voor jou zijn, hoe je met deze veranderingen omgaat, en welke passende benaderingen je kunt hanteren in de wervelwind. 

Voor meer info: Zie Aanbod.

27 juni, Workshop: Meer dan Mindfulness: De 7 houdingskwaliteiten. De Mindfulness Academie in Amsterdam. Info en aanmelding: https://demindfulnessacademie.nl/

3-13 juli: Vipassana Retraite 10-daagse, ‘Vertrouwd raken met de innerlijke natuur’. Savita (Winterberg, Duitsland), Joost. Mediteren is met aandacht kijken naar de stroom van fysieke en mentale ervaringen Zo ontstaat inzicht in de natuur van het menszijn. Dit zorgt ervoor dat we vertrouwd raken met de aard van de ervaring en kunnen meebewegen met de manier waarop het leven zich ontvouwt en innerlijke vrede en vreugde ervaren met wat is. Kosten: 775 euro.

Info volgt, aanmelden kan al wel: https://forms.gle/33QpWy9W1JUGBGqz7

 

17-22 augustus: Retraite (5 etmalen) ‘Wijs & Weids’, Joost, Denekamp.

Tijdens deze retraite beoefenen we mindfulness, het zonder oordeel observeren van fysieke ervaringen, gedachten en emoties. Zo ontstaat inzicht, of wijsheid, een dieper begrip van jezelf en het bestaan. Door stilte op te zoeken en te vertragen kunnen we de weidsheid van onze eigen geest en hart verkennen. Van daaruit ontstaan nieuwe wegen van kijken en voelen, naar onszelf en naar de wereld om ons heen. Ook inspirerend is de weidsheid van de natuur, van haar wijsheid kunnen we leren.

Kosten voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair: 585 euro.
Begeleiding is op basis van een donatie (dana).Je kan je opgeven voor met onderstaande link je digitaal in te schrijven: https://forms.gle/vtHB3an4saQg8SJk7

4 en 5 september, Workshop: Mindfulness en de boeddhistische levenskunst, De Mindfulness Academie in Amsterdam. Deze workshop is voor iedereen die opgeleid is in het geven van mindfulness­training MBSR/MBCT aan groepen en hierin ook ervaring heeft. En ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de context van waaruit de beoefening van mindfulness voortkomt en op een laagdrempelige en praktische manier kennis wil maken met het boeddhisme. Deze nascholing sluit ook goed aan bij hen die graag leren door met verschillende werkvormen bezig te zijn in een contemplatieve setting. Info en aanmelding: https://demindfulnessacademie.nl/

 

13-15 september: Meditatieweekend, ‘Oefenen in het licht van onze gedeelde menselijkheid’. Mirjam en Joost. Het beoefenen van het meditatie pad lijkt een individuele aangelegenheid. Echter hoe meer we op het pad van inzicht en wijsheid lopen, hoe meer we ontdekken dat onze individuele ervaringen hele menselijke en door iedereen gedeelde ervaringen zijn. Dat inzicht opent ons hart voor vriendelijkheid en compassie en leert ons dat verbinding inherent is aan onze menselijke natuur en dichterbij is dan we misschien wel denken.We creëren een plek waar je helemaal welkom bent en samen met anderen in stilte oefent. Er is gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met een van de begeleiders over je ervaringen met meditatie in het algemeen of specifiek die van het weekend. Tijdens deze retraite oefenen we in stilte (begeleide) zit- en loopmeditatie. Verder bestaat het programma uit lichte bewegingsoefeningen, mogelijkheid tot wandelen in het prachtige Twentse landschap en op het kloosterterrein, en lezingen met reflecties over de meditatie en het dagelijks leven.

Locatie: Franciscushuis, Denekamp.
Kosten: 285 euro. Voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Begeleiding is op basis van een donatie (dana)
Inschrijven: https://forms.gle/zvhebHN9vWwpund97

 

19 september: Werkgerichte Retraite, Thema: Ben ik nog op koers?, Vught, Kiki Vreeling en Joost. Herken je dat je soms afdrijft van wat echt belangrijk en waardevol is in het leven en werk? Dat je lijstjes afwerkt zonder echt plezier of het idee dat je bijdraagt? Weet je nog hoe je ooit vol passie begon aan je studie en je eerste baan? Het gaf betekenis aan je leven, een gevoel van richting en voldoening. Maar soms lijken we het spoor bijster te raken in de hectiek van het dagelijks leven. Het is waardevol om af en toe stil te staan en je te oriënteren op de vraag: welke waarden zijn werkelijk leidend voor mij bij het vormgeven van mijn werk? Waarden fungeren als een kompas dat richting geeft aan ons leven en bijdraagt aan ons werkgeluk. Daarom biedt deze retraite een oase van rust, vertraging en verstilling – precies wat nodig is om weer waardegericht verder te gaan in het werk. Herontdek wat voor jou écht van belang is. Voor meer info: zie Aanbod.

 

20-22 september: Yoga-en meditatieweekend, Maitreya Instituut te Loenen, Marion Werger & Joost.  In dit weekend oefenen we in stilte in een prachtig Tibetaans boeddhistisch klooster. De meditaties komen voort uit de vipassana-traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Bij yoga beoefenen we Yin Yoga, Slow Flow Yoga en Qi Qong en is er aandacht voor de adem. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam. Tussen de yoga- en meditatieblokken door is er ruimte om te wandelen en te genieten van de authentieke sfeer van de tempel.  

Tijden: vrijdags 16.00 (inloop 15.00) – einde zondag 15.30
Kosten: €485,00. Dit inclusief een 1-persoonskamer, vegetarische maaltijden, koffie en thee en de begeleiding van docenten. Wil je een zakelijke factuur dan is de prijs exclusief 21% btw.
Digitaal inschrijven via deze link: https://forms.gle/nyYNpdS3RYGjUNWXA 

Na inschrijven ontvang je een mailtje over de betaling.  

Vragen: joost@30NOW.nl   

 

19-24 oktober: Retraite (5 etmalen) ‘Terug naar het hart’, Joost, Denekamp.

Terugtrekken uit ons dagelijks leven is een manier om de reis te maken van het hoofd naar het hart. In de stilte verlaten we het hoofdkantoor en kunnen we luisteren naar het hart. Met een milde en open aandacht komen we in contact met het innerlijk leven. De stilte en eenvoud zorgen ervoor dat we met een kalme geest erkennend gewaarzijn kunnen zijn van de stroom van het leven.

Kosten voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair: 585 euro.
Begeleiding is op basis van een donatie (dana).

Je kan je opgeven voor met onderstaande link je digitaal in te schrijven: https://forms.gle/j8LhwtLNMqH116Ha8

 

8-10 november: Meditatieweekend, Licht leven, licht sterven, Joost, Franciscushuis Denekamp. In dit weekend mediteren we op de dood. Naast traditionele boeddhistische meditaties (maranasati) verkennen we dit thema met eigentijdse reflecties, uitwisseling en oefeningen. Zo vergroten we het bewustzijn van onze sterfelijkheid en raken we er steeds meer mee vertrouwd. Juist door het omarmen van de dood, ontstaat er meer lichtheid en levenslust. Deelnemers ontvangen alle begeleide meditaties in audio en een syllabus met interessante artikelen, alle gebruikte citaten en gedichten. Het weekend is niet geheel in stilte, maar heeft wel een meditatief karakter. Het programma bestaat uit geleide en stilte meditaties en reflecties, inleidingen in de verschillende thema’s, mindful bewegen en meditatief uitwisselen. De maaltijden worden in stilte genuttigd. Dit weekend is geschikt voor iedereen met enige ervaring met meditatie.

Locatie: Franciscushuis, Denekamp.
Kosten: 285 euro. Voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Begeleiding is op basis van een donatie (dana).
Inschrijven: https://forms.gle/8jcKvVBVMPY9H34cA

 

29 november – 1 december, Yoga-en meditatieweekend, Denekamp. Marion Werger & Joost.  Dit weekend is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Bij yoga beoefenen we Yin Yoga, Slow Flow Yoga en Qi Qong en is er aandacht voor ademwerk.
Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam.

Kosten: €425,00, dit is inclusief de begeleiding van docenten.
Aanmelden bij Marion: info@marionwerger.nl  Marion en Joost geven al meer dan tien jaar samen deze weekenden.

 

27-31 december: Retraite, ‘Een heldere blik en een warm hart’, Joost De laatste dagen van 2024 nodigen uit om bewust achterom te kijken, het hier en nu te omarmen en zo met helderheid en een warm hart weer verder te gaan. Tijdens deze retraite beoefenen we Vipassana- of inzichtmeditatie. Hierbij staat centraal het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness, het leren observeren wat er hier en nu gebeurt, zonder direct over te gaan tot het be- of veroordelen.

Locatie: Francisushuis, Denekamp
Kosten: 480 euro. Voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Begeleiding is op basis van een donatie (dana).
Inschrijven: https://forms.gle/iJuYW3QciBLjGA2M8

 

 2025

 

26 februari – 7 maart, Nepal: Culturele Yoga en Boeddhisme Reis, Marion Werger en Joost. Meer info: https://marionwerger.nl/yogareis-nepal/

 

28-30 maart: Meditatieweekend, Vrede en vreugde vinden,  Mirjam Schild en Joost. In ons leven krijgen we met regelmaat te maken met pijnlijke, moeilijke en ook verdrietige situaties. We ervaren het allemaal, niemand uitgezonderd. Dat is wat we wel onze gedeelde menselijkheid noemen. Daarnaast kunnen ook maatschappelijke thema’s als de klimaatcrisis een grote impact hebben op ons innerlijk welbevinden.

Hoe kunnen we in die, soms onrustige tijden, toch in contact komen met kalmte, vrede en vreugde?

Locatie: Franciscushuis, Denekamp.
Kosten: 285 euro. Voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Begeleiding is op basis van een donatie (dana).
Inschrijven: https://forms.gle/KbjjSJ5f8h61NhCX7  

 

6-8 juni: Yoga-en meditatieweekend, Denekamp. Marion Werger & Joost. Dit weekend is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Bij yoga beoefenen we Yin Yoga, Slow Flow Yoga en Qi Qong en is er aandacht voor ademwerk.

Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam. 

Locatie: Franciscushuis, Denekamp
Kosten: €425,00, dit is inclusief de begeleiding van docenten.
Aanmelden bij Marion: info@marionwerger.nl  

 

5-15 juli: Vipassana Retraite 10-daagse, ‘Vertrouwd raken met de innerlijke natuur’. Savita (Winterberg, Duitsland), Joost & Mirjam Schild. Mediteren is met aandacht kijken naar de stroom van fysieke en mentale ervaringen Zo ontstaat inzicht in de natuur van het menszijn. Dit zorgt ervoor dat we vertrouwd raken met de aard van de ervaring en kunnen meebewegen met de manier waarop het leven zich ontvouwt en innerlijke vrede en vreugde ervaren met wat is. 

Locatie: Savita (Winterberg, Duitsland)
Kosten: 775 euro. Voor de organisatie en verblijf op een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Begeleiding is op basis van een donatie (dana).

 

16-21 augustus, Retraite, Joost, Franciscushuis in Denekamp. Info volgt. 

 

25-30 oktober, Retraite, Joost, Franciscushuis in Denekamp. Info volgt 

 

27-31 december, Retraite, Joost, Franciscushuis in Denekamp. Info volgt